понеділок, 22 вересня 2014 р.

Ситуація з невиплатою стипендій та зарплат в НАУ

До ініціативної групи ошуканих вкладників Терра Банку приєдналися студенти, викладачі та працівники НАУ. 

Як свідчать викладачі та обслуговуючий персонал Національного Авіаційного, ще в січні 2014 їх змусили стати клієнтами Терра Банку за наказом ректора Кулика, який діяв у змові з проректором Максимом Луцьким (власником Терра Банку). Вже з першої зарплати працівники НАУ відчули, що таке скрута: банк видавав по картках лише 500 грн. 

До квітня 2014 в Терру перевели і студентів, які навіть не підозрювали, що на їх імена повідкривали рахунки і стали перераховувати туди стипендії.

Ми звернулися до газети Взаємодопомога, яка опікується проблемами ошуканих вкладників, із запитом щодо перспектив колектива НАУ на отримання коштів. Редакція, у свою чергу, передала інформацію у адвокатську компанію "Кравець та партнери" і скерувала запитання стосовно законності дій керівництва НАУ до першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука.

Олександр Писарук, перший заступник голови Нацбанку

Юридичний висновок стосовно практики примусової видачі стипендій і заробітної платні через комерційні банки, який ми отримали – нижче.

Текст висновку:
"Питання нарахування і виплати стипендій регулюється  Податковим кодексом, Постановою  Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 № 882 про затвердження Порядку  призначення  і виплати стипендій.
Крім того, 22 серпня 2014 року набрала чинності Постанова Національного банку України від 18.08.2014 № 499, Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах. Таким чином, для отримання стипендій та інших передбачених законом соціальних виплат відкриваються окремі поточні рахунки. 
В свою чергу, порядок відкриття рахунків регулюється Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003  № 492.
Відповідно до пункту 1.3. Інструкції  клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору.
Також, відповідно до роз’яснення Міністерства юстиції України від 17.05.2012 р., до питання про виплату заробітної плати та соціальних виплат через платіжні картки підсумовується, що 
«…. законодавством встановлена добровільність обрання громадянином форми виплати належних йому платежів та неприпустимість нав’язування зі сторони банків додаткових умов одержання готівкою заробітної плати та інших соціальних виплат.»
Як випливає з пункту 6.1 глави 6 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, відкриття рахунку в установі банку, здійснюється в такому порядку: 

  • фізична особа пред'являє уповноваженому працівнику банку паспорт або інший документ, що посвідчує особу. Фізичні особи - резиденти додатково мають пред'явити документ, виданий органом державної податкової служби, що засвідчує їх реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків; 
  • фізична особа, яка займається підприємницькою діяльністю, зобов'язана також подати до банку копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що містить відомості про фізичну особу, яка займається підприємницькою діяльністю;
  • фізична особа, яка займається незалежною професійною діяльністю, зобов'язана також подати до банку копію документа, що підтверджує взяття на облік такої особи відповідним органом державної податкової служби;
  • уповноважений працівник банку ідентифікує фізичну особу, яка відкриває рахунок, та підтверджує здійснення ідентифікації копіюванням вищезазначених документів у порядку, установленому главою 2 цієї Інструкції; 
  • фізична особа заповнює заяву про відкриття поточного рахунку (додаток 5) та картку із зразками підписів (додаток 4). Зразки підписів засвідчуються підписом уповноваженого працівника банку; 
  • між фізичною особою і банком укладається договір банківського рахунку.

Висновок:
1. Законодавством закріплена свобода вибору клієнтом банківської установи, ніхто не може нав’язувати особі вибір банківської установи;
2. Відкриття банківських рахунків, замовлення та видача банківських карток здійснюється виключно банківськими працівниками в установі банку."

Коментар першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука також вказує на грубе порушення закону керівництвом НАУ.



"Напишіть відповідну заяву, ми її зареєструємо і відреагуємо належним чином" – порадив  колективу НАУ представник Нацбанку.

Окрім того, на круглому столі, присвяченому проблемам вкладників, особливий наголос зроблено на тому, що швидке повернення коштів можливе у тісній співпраці з правоохоронними органами, які зобов'язані реагувати на фінансові махінації.

Виходячи з вищенаведеного, для студентів лишається єдиний шлях для захисту своїх прав – активна позиція, колективні заяви у міліцію, прокуратуру, СБУ та громадський контроль за процесом повернення коштів. 

1 коментар:

  1. Порятунок потопаючих- справа рук самих потопаючих. Або - під лежачий камінь вода НЕ ТЕЧЕ,,, .

    ВідповістиВидалити